Ravintolat ja niiden ikärajat

Kaikissa ravintoloissa suomessa noudatetaan ikärajalakia, alaikäinen saa mennä toki ravintoloihin syömään, mutta hänelle ei saa anniskella alkoholipitoisia juomia. Ikärajavalvonta perustuu alkoholilakiin. Alkoholijuomia ei lain mukaan saa anniskella 18 vuotta nuoremmalle ja alkoholijuoman ostajan on vaadittaessa todistettava henkilöllisyytensä. Henkilökortin/todistuksen pitää olla voimassa.

Usein nuoret käyttävät väärennettyjä henkilöllisyystodistuksia, esimerkiksi ovat itse muokanneet omaa passia tai mopokorttia. Jotkut myös käyttävät lähisukulaisen autokorttia, passia tai henkilökorttia. Henkilöllisyyden väärentäminen on suomessa rikos, kuin myös alaikäiselle alkoholin ja tupakan välittäminen ja anniskelu.

Ruokaravintolat

Ruokaravintoloissa yleensä on tarjolla ruuan kanssa myöskin viiniä ja kaljaa, mutta vain täysi-ikäiselle, niin kuin ylempänä mainitaan alkoholilaista. Alaikäinen saa kuitenkin tilata ruoka-annoksia mihin on käytetty alkoholipitoisia juomia, esimerkiksi ”Härkää punaviinikastikkeessa” koska valmistuksessa siitä haihtuu alkoholipitoisuus. Tunnettuja ruokaravintoloita suomessa ovat Rosso, Amarillo, Kämp Brasserie ja Sushi House. Rossosta ja Amarillosta kertyy bonuksia kun käytät S-Ryhmän korttia. Kämp Brasserie on vähän tyyrimpi ravintola. Sushi House on perinteinen aasialainen lounasbuffet, joka on hyvä ja laadukas.

Suomesta löytyy myös monta eri pikaruokalaketjua, joista tunnetuimmat ovat McDonald’s, Subway, Hesburger, Burger King ja Taco Bell. Jokainen eroaa toisistaan, mutta kaikki tarjoaa ateriansa nopeasti, josta nimitys ”pikaruokala” tuleekin. Nopeassa ruoassa on myös miinus puolet, näistä suurinosa on täynnä huonoja rasvoja eikä nälkä välttämättä pysy kauaa poissa. Pikaravintoloissa ei yleensä ole alkoholia tarjolla, poikkeuksen tekee kumminkin Rax Pizzabuffet Suomessa. Useimmat pizzeriat tarjoavat myöskin alkoholipitoisia juomia, mutta kuten muutkin, he noudattavat ikäraja- ja alkoholilakia. Ruokaravintoloissakin voi olla ja onkin usein teemailtoja aikuisille, joissa ikäraja vaihtelee mutta yleensä se on K-18. Teemailloista kerrotaan tällä sivustolla enemmän ”Ravintolaviihde” sivulla.

Ravintolatjaikarajat

Iltaravintolat

Iltaravintolat eli yöklubit ja baarit ovat kaikki K-18 alueita, koska siellä pääsääntöisesti tarjoillaan alkoholijuomia. Esimerkkipaikkoina yöklubeissa ovat Club Capital ja Club Circus Helsingissä tai Amarillo Night Club ympäri Suomea. Esimerkkibaarit ovat Rock Bar Zoom ja Crafters Hyvinkäällä. Yöklubit ovat hyviä paikkoja viettää syntymäpäiviä 18-21 vuotiaina kun taas perinteiset baarit ovat rauhallisimpia ja sopivat paremmin vähän vanhemmille ihmisille. Usein myöskin yöklubeissa perjantai-illat ovat K-18 kun taas lauantait ovat K-20 tai jopa K-21.

Laivalla on hieman erilaiset ikärajat koskien anniskelualuetta mutta siinä missä muutkin, siellä ei tarjoilla alkoholia alaikäiselle. Viking Linen Tallinnan risteilyillä tanssilattian ja yökerhon ikäraja on klo 22-00 K-13, jonka jälkeen siitä tulee K-18 aluetta. Ruotsin risteilyillä yökerho ja tanssilattia on K-18 aluetta, risteilyt Ruotsin suuntaan on K-20 joka päivä, poikkeuksena hotellimatkat, joissa risteily on K-18.

Yökerhoissa on usein teemailta tiettyinä päivinä, jolloin talon DJ tai vieras DJ on soittamassa bilekansalle musiikkia, genre vaihtelee illan ja paikan mukaan. Yökerhojen tapahtumista ja teemailloista kerrotaan tällä sivustolla enemmän ”Ravintolaviihde” sivulla.